Mälestise nimi Hanila kirik

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Terje Luure

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Lääne-Eesti vanimaid ja mõjusamaid sakraalhooneid. Saare-Lääne piiskopkonna traditsiooniline kiriku tüüp.

Mälestise kirjeldus

Hanila Pauluse kiriku varagooti algkavatis koosneb ruudule läheneva põhiplaaniga nelinurksest koorist ja ühelöövilisest kahe traveega pikihoonest. Nelinurkse ristlõikega tugev vööndkaar toetub eendtugedele; analoogse ristlõikega on ka roided. Kuplitaolised ristvõlvid laotud kontsentriliselt. Tugevad kilpkaared, mille vahele nurkades suunduvad roided kiiluna. Aknad külgseintes paarikuti , ilma ehisraamistikuta lantsettaknad. Portaalid W-s ja S-s; W-portaal teravkaarne, kaheastmeline, ilma turpadeta, talum lihtne, üldkuju suhteliselt lai ning madal. Võidukaar silmapaistvalt kõrge ning kitsas. Tugipiilarid ja torn sekundaarsed. Võlvidele viiv müüritrepp pikihoone SW-nurgas.

Koor ja pikihoone ehitatud tõenäoliselt 13.s. III veerandil.

Kaitsevööndi piirid näidatud KKT juurde lisatud skeemil.