Mälestise nimi Puhtu mõisa peahoone

Mälestise tunnus

Mõisaansamblisse kuuluva härrastemaja näide, mis esindab 19.s. I poole iseloomulikke ehitustraditsioone.
Mälestise tunnusteks on terviklikult säilinud algupärane välisilme ja 19. sajandist pärinevad ehituskonstruktsioonid

Mälestise kirjeldus

1852. aastast pärinev mõisaelamu on kavandatud Kesk-Euroopa suletud talumajade põhimõttel- paralleelselt asetunud maja ning tall on ühendatud kõrgete kivimüüridega nii, et tekib kinnine sisehoov. Elamu on väiksemõõtmeline punasest savikivist poolkelpkatusega, krohvitud seintega ja kaarsilluseid omavate akende-ustega ning otsaviilus oleva ovaalaknaga kiviehitis.

Ehitatud 1852.

Kaitsevööndi piirid näidatud KKT juurde lisatud skeemil.

Kirjandus

Hein, Ants. Virtsu ja Puhtu. Pilk minevikku. - Puhtu ajalugu ja loodus. Estonia Maritima. Nr 8, 2010, lk 5-38, 226-288.

z