Mälestise nimi Virtsu mõisa peahoone kelder

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

18. sajandi mõisaarhitektuuri iseloomulik näide. Mälestise tunnuseks on säilinud fragmendid originaalsubstantsist, algne asukoht ja asendiplaaniline lahendus.

Osaliselt end. härrastemaja aseme all paiknev ümarvõlviga paekivikelder.

Mälestise ajalugu

Mõisasüda rajati Virtsu saare — praeguse poolsaare — keskossa, linnusevaremetest pooleteise kilomeetri jagu kagusse. Ehitati esindusliku barokse kompleksina välja 18. sajandi teisel poolel. Tollal mõisa püstitatud puidust peahoone oli põhiosas ühekorruseline, keskelt aga kahekorruseline. Kolmnurkfrontooniga keskosa kaunistas ovaalaken. Hoonel olid rikkalikud interjöörid.
Mõisa (saksa k Schloß Werder) viimane omanik enne võõrandamist oli Elisabeth von Uexküll.
Mõisa peahoone põletati maha 1917. aasta suvel Vene sõjalaevadelt Slava ja Grazdanin maale tulnud revolutsiooniliste madruste poolt. Hoonest säilisid vaid keldriruumid, mis kohendati 1970ndatel aastatel baariruumideks.

Kaitsevööndi piirid näidatud KKT juurde lisatud skeemil.