Mälestise nimi Koluvere mõisa park

Regulaarstiilis pargiarhitektuuri silmapaistev näide.

Mälestise kirjeldus

Suur segastiilis, küllalt hästi hästi hooldatud, suurte põlispuudega regulaarstiilis pargi põhiosa jääb linnuse ja Virtsu mnt. vahele, vabas stiilis on kujundatud paisjärveäärne ja saarel oleva linnuse ümbrus. Park piirneb kirdest põllu- ja magistraalkraaviga, idast maanteeäärse kivimüüriga, edelast taraga ja loodest teega. Paisjärve põhjakaldale jääv pargiosa on hilisem. Pargi põhiosa lääneküljel on osaliselt säilinud tammeallee, mis viib välja maanteeni. Park on keskmise liigirikkusega- põhiliselt pärn ja tamm, kuid kasvavad ka harilik hobukastan, lääne pärn, harilik saar, harilik vaher, harilik haab, arukask, pensilvaania saar, harilik jalakas, raagremmelgas, rabaremmelgas, sanglepp, hall-lepp, harilik pihlakas, harilik toomingas ning pirni- õunapuid, okaspuudest elupuu, vene lehis ja kuusk, esineb mitmeid põõsaliike. Pargis on kaks põhjaveetoitelist tiiki, mis on ühenduses olnud jõega. Liivi jõe paisutamise tulemusena kujundatud linnust ümbritsev paisjärv. Selle süvendatud osas kasvavad vesiroosid. Tähelepanuväärivad on pikad veepeeglivaated hooldatud kallaste ja põlispuudega.

Mälestise ajalugu

Park rajatud arvatavalt 18. s. lõpul 19. s. algul, regulaarstiilis. 19. sajandi teisel poolel kujundati ümber segastiilis pargiks ning rajati uus vabakujuline pargiosa paisjärve taha.

Kaitsevööndi piirid on näidatud KKT juurde lisatud skeemil.

- Koluveres jätkuvad lossijärve puhastustööd

Üldinfo

Pargis on nahkhiirte elupaigad. Aastatel 1999-2008 leiti pargis 4 liiki nahkhiiri. Leitud liigid Koluvere pargis on põhja-nahkhiir, veelendlane, tiigilendlane, pargi-nahkhiir. (allikas: Matti Masing „Eesti parkide nahkhiireline väärtus detektor-uuringute põhjal”,2009)