Mälestise nimi Kullamaa kirikuaia piirdemüür

Kirikuaia piirde tüüpiline näide.

Mälestise kirjeldus

Kirikuaeda piirava paekivimüüritise kõrgus on 1,6-1,7 m. Peavärav kirikuaeda (lääneküljes) kujutab endast neljapostilist kaetud paeplokkidest krohvitud ehitist. Jalgväravate postid on ristlõikes 1 x 0,6 m, suure käigu postid 1,2 x 1 m. Väravaehitise kõrgus ca 6 m. Väravaavad suletavad keevisvõredega. Kirikuaia lõunaküljel on veel kaks sissepääsu. Mõlemad koosnevad 1 x 1 x 1,8 m paepostidest ja on suletavad ühtses stiilis keevisvõredega. Kirikuaia põhjaküljel pääs kalmistule, mis kujutab endast 2,5 m laiust ava müüritises. Väravapostid puuduvad, piirde otstele laotud poste imiteerivad kõrgendused. Puuduvad väravavõred. Kirikuaiast põhja poole jääva kalmistu välispiirdeks on peaaegu kogu ulatuses erineva kõrgusega, keskmiselt kuni 1m kõrgune paekivimüüritis va põhjaosas, kus piire puudub. Kalmistu peavärav asub lääneservas, moodustub katustatud paepostidest ja 1,8 m laiusest keevisvõredega suletavast avast. Kalmistu lääneküljel veel kaks võredeta väravaava.

Rajatud arvatavasti kalmistu laienemisega seoses, vanem osa kirikuaia ümber.

Kaitsevööndi piirid näidatud KKT juurde lisatud skeemil.