Mälestise nimi Lihula kirik

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajastu piirkonna tüüpiline sakraalehitis.

Mälestise kirjeldus

Neogooti vormides kirik (ehit. 1876-78, J.G. Mühlenhausen). Ühelöövilise pikihoonega liituvad sellest pisut kitsam polügonaalne kooriruum käärkambriga, avatud eeskoda ja telkkiivriga torn. Fassaade liigendavad astmelise, osalt fiaalidega lõpetatud tugipiilarid, puidust ehisraamistikega aknad ning kogu kirikut hõlmava motiivina kolmnurkkaarne friis.
Saaljas siseruumis markeerib üleminekut kooriosaks liseenidele toetuv dekoratiivne võidukaar. Tinglikult 3-võlvikulist pikihoonet katab puidust krohvitud silindervõlv, mida ilmestavad puitkonsoolidelt lähtuvad dekoratiivsed vööndkaared ja tähtvõlve imiteerivad roidesikud. Sarnaselt kujundatud kooriruumi võlv. Altar, kantsel(mõlemad Lihula meister F. Laurberg), orel, orelirõdu ja pingistik kuuluvad kiriku ehitusaega. Koori põhjaseinal mälestustahvel ehitusdaatumitega.(EA).

Lihula Elisabeti kirik, neogooti vormides ehit. 1876-78, ehit.-meister J.G. Mühlenhausen.(EA)

Asub Lihula vanima asustuse muinsuskaitsealal.