Mälestise nimi Lihula mõisa tuuleveski

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Kaisa Metsaots

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Veskihoone, Tuulik, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Tuulik, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Põllumajandusliku tootmisajaloo sümbol. Mõisaansamblisse kuuluv tehnoloogiline rajatis.

Kirjeldus

Mõisa tuuleveski näol on tegemist mõisaansamblisse kuuluva tööstusrajatisega - hollandi tüüpi tüvikoonuselise tuulikuga. Algselt mitmekorruselise veski katus, vahelaed ning muud puitkonstruktsioonid on hävinud, säilinud on lubimördiga seotud paekivist hoonekehand. Tuuliku müürist on langenud välja palju ehituskive, olemasolevad suuresti murenenud, esineb müüritise vajumist ning suuri pragusid. Avade sillused on kohati hävinud või tugevalt kahjustunud. Nagu hollandi tüüpi tuulikuile iseloomulik, on antud veskil kaks vastastikku asetsevat ukseava, merepoolsel küljel paikneb eenduvas mahus kolmas ukseava.
Tuulik seisab looduslikul paepaljandil endise linnuse muldkindlustuse esisel nõlval. Tuuliku ümbrus on hooldatud ning koos ümbruses paiknevate mõisahoonete ning pargiga moodustab tuulik maalilise terviku. Tegemist on ühe vanima Hollandi tüüpi tuulikuga Läänemaal, mille esmasest kasutusele võtust on andmeid 1790. aastast.

Ehitatud arvatavalt 18. saj. lõpus. (KKT,2001)