Mälestise nimi Kirbla kirik
Ehitisregistri ehitis Kirik (105005345)

Inspektor: Restaureerimis- ja arendusosakonna nõunik, Dan Lukas

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917.

Ajastu piirkonna sakraalehituse tüüpiline näide

Mälestise kirjeldus

Kirbla Nigula kirik on Eesti väiksemaid (28,9x11m. Lääne-Eesti hilisgooti traditsiooni järgiv võlvitud pae- ja maakiviehitis, plekk- katusega. Ristkülikukujulise põhiplaaniga lihtsas kavatises: nelinurkne kooriruum ja ühelööviline pikihoone, mille nelinurkse ristlõikega vööndkaar poolitab kaheks traveeks. Vööndkaar toetub ümaratele rippsammastele, mille talumil vapikilp piiskop Orgase kolme rombiga (1492-1515). Tõusva seitlijoonega servjoonvõlvil Läänetravees lamereljeefne päiskivi vapikilbiga. Edelanurgas algav müüritrepp lõunaseinas. Koori põhjaseinas kogu seinalaiust hõlmav ümarkaarne nišš. Peauks raidportaalita. Aknad külgseinas ebaühtlase kõrguse ja suurusega, valminud ilmselt erinevatel aegadel. (pass, 1982; EA)

Ehit. 1500 paiku, Saare-Lääne piiskopi hooldusel. Esmamainimine 1531.
Torn on hilisema lisandina ehitatud tõen. kahes järgus: alumine hiljemalt 18. s., ülemine 19.s. (EA)

Asub kirikuaia ja kalmistu kaitsevööndis.