Mälestise nimi Tuudi mõisa peahoone

Mälestise tunnus

18. sajandi lõpu härrastemaja näide, millel on säilinud algupärane välisilme ja arhitektuurne vormistus.

Mälestise kirjeldus

Mõisa peahoone on kahekorruseline kõrge kelpkatusega ning kahe mantelkorstnaga barokne (barokisugemetega varaklassitsism) massiivne krohvitud paekiviehitis. Esi- ja tagafassaadi keskosas nõrgalt eenduv kvaaderrustikaga raamistatud keskrisaliit, mis moodustab kolmnurkfrontooniga kaetult kolmanda korruse väljaehitise. Ruumide planeeringus kajastub ajastule isloomulik telgsümmeetriline kavatis. Alakorrusel vestibüül ja võlvitud majandusruumid, ülal anfilaadsed elutoad ja saal.

Mälestise ajalugu

Peahoone valmis 18.s. 80-90ndatel aastatel (teateid kivist peahoone kohta on juba 17. saj. lõpust). Nõukogude ajal peahoones kolhoosi kontor.
17. sajandi algul rajatud mõisa viimane omanik enne 1919. aasta võõrandamist oli Konstantin Edler von Rennenkampff.

Kaitsevööndi piirid näidatud KKT juurde lisatud skeemil.

Arh. mälstise pass, M.Ernesaks, 1984