Mälestise nimi Keskvere mõisa peahoone

Mälestise tunnus

18.s. II poole barokse mõisamaja iseloomulik näide, millel on terviklikult säilinud algupärane arhailise ilmega hoonemaht ja stiilitundeliselt restaureeritud hoone välisilme ning interjöör.

Kirjeldus

Barokne, ühekordne, osaliselt kellerdatud palkidest hoone, kaetud rõhtlaudvoodriga. Kõrge poolviilkatus oli kaetud rooga, tänaseks on see asendatud plekiga. Hästi säilinud mantelkorsten. Fassaadidel nurkades imiteeritud teemantkvaadrid, aknad, milledel osaliselt säilinud sepishinged ja –nurgikud, on 12-ruuduga, ääristatud profileeritud piirlaudadega. Kujundusele andis rütmi ka hästi proportsioneeritud katusekõrgus. Säilinud ka barokse dekooriga puitlõikega siseuksed ja 2 barokset kahhelahju. Enamuses ruumides algupärastest laiadest laudadest põrandad, talalaed ning baroksed siseuksed.

Ehitusajaks on pakutud 1750-ndad
Enne 1919. aasta võõrandamist kuulus mõis (saksa k Keskfer) von Ungern-Sternbergidele.