Mälestise nimi Väike-Rõude mõisa peahoone varemed

Seisund: varemestunud

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Peahoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ajastu piirkonna härrastemaja silmapaistev näide.

Mälestise kirjeldus

Olnud väga huvitav varaklassitsistlik ehitis. Suur kahekordne kivihoone, omades lakatube hoone otstel. Oli kaetud kõrge poolkelpkatusega, katteks s-kivi. Hoone esi- ja tagafassaadi nurkades laiad liseenid. Liseenidega oli eraldatud samuti 2 äärmist akent. Keskteljel on ehissein olnud kujundatud atikaks. Hoone tagaküljel oli hilisem kahekorruseline puitveranda, mis kaetud lameda kelpkatusega, katteks plekk. Siseruumid anfilaadsed. Soklikorrus on võlvitud lamedate ristvõlvidega. Hoone keskel asuv vestibüül on ovaalne. Hoonel olnud mantelkorstnad. Ruumide seinad olid viimistletud illusoorsete maalingutega arhitektuursetest motiividest.

Mälestise ajalugu

Ehit. 18-19.s. vahetusel. Veranda, rõdu, peauks 19.s. lõpust. Kasutuseta seisab (varemetes) 1970.a. keskpaigast.

Kaitsevööndi ulatus

Kaitsevööndi piirid (hõlmab kompleksi kuulunud hoonete varemeid) näidatud KKT juurde lisatud skeemil