Mälestise nimi Suure-Lähtru mõisa park

Piirkonna erinevatel etappidel rajatud mõisapargi tüüpiline, hästi loetav, näide.

Mälestise kirjeldus

Kõrge kivimüüriga ümbritsetud park on rangelt regulaarkujundusega. Teede ääri palistavad (kunagi pügatud) puuderead . 8 radiaalteed koonduvad keskteljele kus väiksel kõrgendikul asus paviljon (säilinud vundament). Pargi kaarjalt lõppevas tagaosas oli marja- ja puuviljaaed. Majaesine suur avar muruväljak ja veidi kaugemal asuv tiik on rajatud veidi hiljem ja jäävad kujunduselt juba vabakujundusliku planeeringu ajastusse, kus peahoone veepeegel ning seda kõrvalt markeerivad puuderühmad rõhutavad pargi looduslikkust. Kogu planeering tänaseni selgelt loetav.

Rajatud 18.s. lõpul.

Kaitsevööndi piirid näidatud KKT juurde lisatud skeemil