Mälestise nimi Pürksi mõisa peahoone
Ehitisregistri ehitis Pürksi mõisahoone (120292187)

Mälestise tunnus

19.s. mõisaarhitektuur,i eri aegadel ehitatud härrastemaja iseloomulik näide, vanim säilinud elamu mõisakompleksis. Mälestise tunnuseks on algupärane hoonemaht ning kõik selle säilinud algupärase kujuga hooneosad, arhitektuursed kujunduselemendid ja ehituskonstruktsioonid.

Mälestise kirjeldus

Keskmise suurusega, historitsistlik, ühekordne hoone, keskosas pealisehitis. Põhikorpus on pooles ulatuses paekivist, pooles ulatuses rõhtlaudisega puitehitis. Ehitust katab kõrge eterniit viilkatus. Peasissepääsu ees suur krohvitud veranda.
(mõisate ülevaade ja seisukorra hinnang, 1978)

Mälestise kirjeldus

Keskmise suurusega, historitsistlik, ühekordne hoone, keskosas pealisehitis, mis moodustab kummalegi poole kolmurkfrontooni. Põhikorpus on pooles ulatuses paekivist, pooles ulatuses rõhtlaudisega puitehitis. Kõrge kivikattega viilkatus. Peasissepääsu ees pandus katusealusega, tagakülje tsentris veranda, mille kohal rõdu. Ümberehituste käigus 1991-1994 kohandatud koolihooneks.

Mälestise ajalugu

1620. aastal rajatud Pürksi mõis (saksa k Birkas) kuulus alates 18. sajandi lõpust kuni 1919. aasta võõrandamiseni von Ungern-Sternbergide aadlisuguvõsale. Mõisa viimane omanik oli Rudolf von Ungern-Sternberg.
Mõisa peahoone on ehitatud arvatavasti mitmes osas 19. sajandil. 1994. aastal restaureeritud kujul on ta kasutuses Noarootsi Gümnaasiumi väikese majana.
(allikas: Eesti mõisaportaal)

Kaitsevööndi piir ühtib kinnistu piiriga (näidatud KKT juurde lisatud skeemil).