Mälestise nimi Pürksi mõisa ait-kelder

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait-kelder, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait-kelder, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

19. sajandi mõisakompleksile iseloomulik majandushoone mõisahoonete kompleksis, millel on terviklikult säilinud algupärane välisilme ja arhitektuurne vormistus.

Mälestise kirjeldus

Väike, krohvitud paekiviehitis, mis pikendatud lühikese puitosaga. Ehitust katab eterniitkattega viilkatus. Pääs keldrisse toimub hoone küljelt väikese esiku kaudu, mis kaetud viilkatusega. Puitosa püstlaudvooderdisega. Lääneküljes suur kahepoolne uks (ava ümbrus tellisest)

Ehitatud arvatavalt 19.s. lõpul.

Kaitsevööndi ulatus

Asub pargi territooriumil. Kaitsevööndi piirid ühtivad kinnistu piiridega (näidatud KKT juurde lisatud skeemil)

Haapsalu rajooni mõisate ülevaade ja seisukorra hinnang, V. Ranniku, 1978.