Mälestise nimi Riguldi mõisa peahoone
Ehitisregistri ehitis Mõisahoone (105013929)

Inspektor: Restaureerimis- ja arendusosakonna nõunik, Dan Lukas

Mälestise tunnus

19. sajandist pärineva puidust klassitsistliku mõisamaja näide. Mälestise tunnusteks on autentsena säilinud välisilme, algupärased ehituskonstruktsioonid, fassaadidetailid ja interjööriosad.

Mälestise kirjeldus

Suur, klassitsistlik, ühekordne puithoone, madala paekivist krohvitud sokliga. Kõrge poolkelpkatus kaetud esifassaadil musta kiltkiviga. Hoone keskosas 3 saali akna kohal kolmnurkviil, piiratud puidust karniisiga. Seinad vooderdatud rõhtlaudadega, nurkadel laiad liseene meenutavad kattelauad. Peauks fassaadi paremal tiival, ees madalal soklil puitveranda. Tagafassaadi keskosas lai lahtine terrass, millelt laskub madal kivitrepp aeda.
Peahoone tagakülje vaskpoolsele tiivale on ehitatud väike, kitsas tiibhoone. Katus kaetud eterniitplaatidega. Seinad vooderdatud laiade rõhtlaudadega.
(pass, 1984)

Ehit. 19.s. I veerandil. Tiibhoone võib olla vaid vähe hilisem.
( mõisate ülevaade ja seisukorra hinnang, 1978)
Riguldi mõisast (saksa k Rickholtz) on esmateateid 1620. aastast. Alates 18. sajandist kuulus mõis von Taubedele, kelle omandusse jäi mõisasüda kuni 1939. aasta ümberasumiseni. Hoone soklil on aastaarv 1620, kuid see on vähemalt praeguse puidust hoone jaoks liialt varajane daatum. Samas ei ole ka täielikult välistatud, et 19. sajandi algul tõesti rootsiaegne puithoone ümber ehitati.
(allikas: Eesti mõisaportaal)