Mälestise nimi Räägu mõisa peahoone

Mälestise tunnus

19. sajandi mõisakompleksile iseloomulik härrastemaja. Mälestise tunnuseks on algupärane hoonemaht, säilinud välisilme ning kõik arhitektuursed kujunduselemendid.

Kirjeldus

Põhiosas klassitsistlik, suur, ühekordne püstlaudvooderdisega puithoone. Pealisehitusega keskosas ja lakatubadega hoone otstel. Omab keldrit, mis reljeefi tõttu omandab tagafassaadis soklikorruse ilme. Hoonet katab kõrge eterniit poolkelpkatus. Pealisehitis rõhtvoodriga, lameda viilkatusega. Hoone tagafassaadi keskosas palkon, millelt laskub kõrge trepp parki. Esifassaadil viidud uks vasakule tiivale.

Ehit. 19.s. I poolel, arvatavasti 1835, pealisehitus sajandi lõpuveerandil.
Hohenheim in Kirchspiel Poenal, Wiek
Räägu mõis (saksa k Hohenheim) eraldati naabermõisast Kärblast 1816. aastal. Mõis kuulus alates loomisest kuni 1919. aasta võõrandamiseni von Wedelite suguvõsale; viimane omanik oli Benno von Wedel.

Kaitsevööndi piirid näidatud juurdelisatud skeemil