Mälestise nimi Kiltsi mõisa peahoone varemed

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Peahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Eesti mõisaarhitektuuris haruldaste detilidega härrastemaja näide. Mälestise tunnuseks on müüride algupärane ilme, ehitussubstants ja kõik säilinud ehitise fragmendid.

Kirjeldus

2-korruseline massiivne paekivielamu müüristikus on säilinud keskaegseid konstruktsioone ja fragmente. esifassaadi keskel on eesti mõisaarhitektuuris haruldane teemantkvaadrite ja maskaróonimotiividega renessanssportaal. Kaks analoogset portaali on vestibüüli külgseintes.(EA)

Mägari tee 6, Kiltsi küla

Ajalugu

“Alba Curia" nime all mainitud esmakordselt 1323, asustuse tekkimist võib jälgida 15.s. lõpust. 16.s. II v oli paljude kõrvalhoonetega mõisasüdames tulekahju. 18.s. keskpaigast kuni 1871 kuulus v. Knorringitele. 18.s. ehitati hoone arh. J.C.Mohri juhtimisel osaliselt ümber. Praeguse kuju sai ehitis 19.-20.s. vahetuse paiku. (EA)