Mälestise nimi Ridala kirik

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840.

Lääne-Eesti silmapaistvamaid sakraalhooneid.

Mälestise kirjeldus

Gooti stiils, paekivist võlvehitis. Algkavatises ühelööviline ning kahe võlvikuga pikihoone. Pikihoone idaseinas nelinurkne kooriruum ja selle põhjaseina taga käärkamber. Müüritrepp koori põhjaseinas. Kuplitaolised võlvid toetuvad talumi ja baasiga varustatud eendtugedele. Peaportaal kõrge ehisviiluga läänes ja väiksem kõrvalportaal lõunaseinas. Kolmeastmelisele teravkaarsele peaportaalile iseloomulikud sambad ja figuraalse dekooriga kapiteelivöönd. Idaseinas algselt kolmikaken. 16. saj. ehitatud lõunaportaali ette nelinurkne torn, mille võlvitud alumine korrus moodustab eeskoja.
Sisustuses sekomaalingute fragmente (u. 1300, Gotlandi meister), barokk-kantsel (1656, E. Thiele figuurid) ja -altarisein, võidukaaregrupp ning vahevõre (kõik 1678, arvat. B.Lorentz).

Mälestise ajalugu

Rajatud 13.s. III veerandil. 16.s. algul ehitati lõunaportaali ette nelinurkne torn. 1780 ehitati läänefassaadile massiivsed tugipiilarid. 1858 ehitati praegune paeplaatidest põrand. Kooriruumi figuraalsed seinamaalingud 13.s. lõpust.

Kaitsevööndi piirid näidatud KKT juurde lisatud skeemil.

- Ridala koguduse kirikuaasta (Scripta Annalia 2012, lk 19)