Mälestise nimi Uuemõisa mõisa peahoone

Mälestise tunnus

Mõisaarhitektuuri eri ajastute ja stiilide tähelepanuvääriv näide, millel on terviklikult säilinud ümberehitusjärgne välisilme ja arhitektuurne vormistus. Arh. K. Burmani rekonstruktsioon 1921-23.

Mälestise kirjeldus

Kujundus valdavalt neoklassitsistlik. Vana kahekorruseline härrastemaja jääb pika liigendatud fassaadiga hoone keskossa. Ümberehituse käigus taastati varemetes olnud idatiib ja lisati läänetiib. Dekoratiivse vormi kujundavad klassitsistlikust arhitektuurist inspireeritud motiivid- poolsambad, kaared, akende frontoonid, rustika. Kolmnurkfrontoonidega tiibhooneid seovad keskosaga galeriid. Hooneid katavad madalad plekk-kattega viilkatused. Tagaküljel terrass. Esindusliku hoone aktsendiks on suur rõdudega ja dooria eeskujust lähtuvate sammastega saal.

Esimesed teated mõisast 1539, Rootsi ajal osa De la Gardie`de hiigelvaldustest.
Puidust härrastemaja (hävinud) ja üldplaneering 18.s. keskpaigast.
Praegune härrastemaja ehit. 19.s. keskel.
1921-23 rekonstrueeriti hoone arhitekt Karl Burmani projekti järgi Läänemaa õpetajate Seminari tarbeks, mis tegutses seal 1930. aastani. Cyrillius Kreek an­dis praeguses raa­ma­tuko­gutoas muu­si­katun­de. Pärast 1932. aastat EW Kaitseministeeriumi, hiljem põllutöökooli käsutuses.
Sõjajärgsel ajal kuni 1970 tulekahjuni NL armee valduses.
Uuemõisa mõisas on algkool 20. s. II p.