Mälestise nimi Uuemõisa mõisa park

Ajastu pargistiili tüüpiline näide.

Kirjeldus

Väga suur, kaheosaline planeeringult vabakujunduslik park läheb üle parkmetsaks. Peahoone ette jääb maanteele suunatud tee, puuderühmadega ühelt ja murualaga teiselt poolt. Endisaegsest regulaarstiilis kujundusest vähe säilinud. Maja taga vaated merele ja avamaastikule. Seal on asunud ka regulaarplaneeringuga iluaed. Teise pargiosa moodustab vanem, väidetavalt 18.-19.saj. vahetusel rajatud tiheda vabakujundusliku puistuga pargiala oletatava vana peahoone küljel, kus hoonele avaneb kitsas väljak, mis ulatub tiikidesüsteemini. Pargi tagakülg läheb üle sangleppadega parkmetsaks, see omakorda looduslikuks tamme puisniiduks.
Park on liigivaene, põhiliigid sanglepp, pärn, vaher, saar.

Rajatud eri aegadel 19. sajandi jooksul vanasse tammikusse. Täiendatud palju 20.s. algul.

Kaitsevööndi piirid näidatud KKT juurde lisatud skeemil.

Üldinfo

Pargis on nahkhiirte elupaigad. Aastatel 1999-2008 leiti pargis 4 liiki nahkhiiri. Leitud liigid Uuemõisa pargis on põhja-nahkhiir, Nattereri lendlane, pargi-nahkhiir, suurvidevlane.
(allikas: Matti Masing „Eesti parkide nahkhiireline väärtus detektor-uuringute põhjal”,2009)