Mälestise nimi Uuemõisa mõisa valitsejamaja

Menetleja: Läänemaa nõunik, Kalli Pets

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Valitsejamaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Valitsejamaja, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Mõisaarhitektuurile iseloomulik hoone mõisakompleksis, millel on terviklikult säilinud ümberehitusjärgne välisilme ja arhitektuurne vormistus.

Mälestise kirjeldus

Võrdlemisi suur, kahekordne ja kogu ulatuses väljaehitatud mansardkorrusega kivimaja. 1920-ndate aastate ümberehitusprojekti autoriks oli Tõnis Mihkelson. Fassaad sai uusbarokliku lahenduse. Hoone kaetud poolkelpkatusega, katteks plekk. Keskosa pealisehitus kaetud kolmnurkviiluga, see ümbritsetud laia profileeritud karniisiga. Hoone keskteljel paiknev peauks piiratud rusteeritud seinapinnaga. Ukse kohal lukukivi. Hoonele liidetud juurdeehitusi. (mõisate ülevaade ja seisukorra hinnang, 1978)

Mälestise ajalugu

Ehit. 18.s. lõpul, rekonstrueeritud 20. saj algul. Väidetavalt on tegemist endise viinavabriku hoonega, mis ehitati ümber seminari internaadiks.

Kaitsevööndi piirid näidatud KKT juurde lisatud skeemil.

Haapsalu rajooni mõisate ülevaade ja seisukorra hinnang, V. Ranniku, 1978