Mälestise nimi Vormsi kirik

Omapärase ehituslooga arhitektuurilt erandliku sakraalhoone näide.

Kirjeldus

Vormsi Olavi kirik ehitatud gooti stiilis. Koor algkavatises ruudule läheneva põhiplaaniga pae- ja maakiviehitis. Servjooneline võlvlagi toetub vastu seina ehitatud kandekaartele ja nurkades nende vahele paigutatud püramiidjatele konsoolidele. Algne pikihoone oli puust. Paest ja maakivist 1632 ehitatud pikihoone (endise puitpikihoone kohale) on lihtne võlvideta ning raiddetailideta ruudukujuline ehitis, teravkaarse sissepääsuga W-seinas, ümarkaarse uksega lõunaseinas ja kellaluugiga lääneviilus. Pikihoone kirdenurgas tugipiilar (arvat. 1772). Talalagi toetub 3-paarile ümmargustele puusambale,mis osutavad 3-löövilisele ruumijaotusele. W-seina ääres on ümaratele puusammastele toetuv väär. Mõlemas külgseinas 2 gotiseeritud aknaava. Kooriruumis säilinud paest müüritud plokk-altar. Koori ja pikihoone katusekate plekist.

Koor ehit 14.s. algupoolel. Võlv kuulub 15.sajandisse.
1560 kirik rüüstati ja kellad viidi Kihelkonda.
1632. ehit. uus pikihoone. Tugipiilar NO-seinas ehit. arvat. 1772. Kirik taaspühitseti 1990 (taastamisprojekt arh. T. Parmakson).
(pass, 1983; EA)

Kaitsevööndi piirid näidatud KKT juurde lisatud skeemil.