Mälestise nimi Simuna kirikuaia piirdemüür

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Mirjam Abel

18-19. sajandist päritSimuna kirikuaia tüüpiline välismüür.

Mälestise kirjeldus

Kirikuaia piirdemüür ca 1m kõrgune on põhiliselt laotud segul paekividest. Peavärav suur neogooti kolmeosaline värav, kus keskele jääb sõiduvärava millest kahele poole jalgväravad. Väravaehitis krohvitud ja pealt kinnine. Väravad puitlippidest. Ka piideaia põhja- ja lõunaküljes on paiknenud väravad. Põhjapoolses küljes on näha vaid avaust, lõunapoolses küljes on säilinud väravaehitus milles puidust värav.

Mälestise ajalugu

Kirikuaia piirdemüür pärineb 18.s. lõpust. Peavärav on ehitatud arvatavalt kiriku ümberehitusega samaaegselt , seega 1886 a. paiku. Väiksemad väravad on ehitatud varem.
Peaväravat on restaureeritud 2004 ja 2007.
(vt. ka Simuna kirikuaia piirdemüüri muinsuskaitse eritingimused. Mõisaprojekt OÜ)