Mälestise nimi Avanduse mõisa park

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Raili Uustalu

Ajaloolise Avanduse mõisa ansamblisse kuulunud ajastule tüüpilise mõisapargi näide.

Mälestise kirjeldus

Selgepiiriline park eristub hästi ümbritsevast põllumaast ja asulast. Peahoone ees asub avar väljak lipuvardaga, kuhu suunduvad idast, põhjast ja lõunast lehtpuualleed. Esiväljakut ilmestavad üksikud suured lehised ja tammed. Pargi põhiosa asub peahoone taga ning on üldilmelt vabakujunduslik. Loodenurgast saab alguse kaarjas tammeallee, mis kulgeb läbi pargi. Parki läbivad mitmest suunast jalgrajad. Lõunaservas asub tiik saarega. Iseloomulikud on lagendikega vahelduvad eriliigilised puuderühmad tammedest, pärnadest, vahtratest ja lehistest. Paljud puud on märkimisväärselt suured ja hästi arenenud võraga. Pargi servaalad on tihedamad ja ääristatud mitmerindeliselt puude ja põõsastega. Peahoonele on paigutatud mälestustahvel Friedrich von Lütkele. Park on keskmise suurusega. Ta omab peahoone ees väikese esiväljaku, millel ringteega piiratud keskosa. Selle äärele ulatus varem kaarjalt maantee, mis on viidud eemale. Väljaku äärtel on siitleid vabalt paigutatud puuderühmi kontrasti printsiibil vaher-lehis-kuusk. Vahetult hoone ees olid varem rühmiti suured hõbepajud. Leidub veel saart. Peahoone taga on väga avar aed, kus leidub fragmente regulaarsest ehisaiast elupuude näol. Aia tagaküljel taas lihtsa kujundusega pargipuistu, kus leidub saart, vahtrat, lehist. Ühel aiaküljel on ka allee. (Eesti NSV mõisate esialgne ülevaade. Rakvere rajoon (kolmes köites).Köide I - nr-d. 1-50. 1970.)

Mälestise ajalugu

1960.-70. aastatel on tugevalt kahjustatud parki ning hävinud aeda osaliselt korrastatud ning taastatud. (Eesti NSV mõisate esialgne ülevaade. Rakvere rajoon (kolmes köites).Köide I - nr-d. 1-50. 1970.)