Mälestise nimi Aaspere mõisa Dellingshausenite mälestussammas

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Mirjam Abel

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Skulptuur, Ehitiste liigid, Rajatis, Skulptuur, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Vabakujunduslikku parki kuuluv dekoratiivne väikevorm, mis on püstitatud kohaliku mõisahärra mälestuseks.

Mälestise kirjeldus

Roosast graniidist, sihvakas obelisklaadne mälestussammas koosneb kolmest tükist- samba alumisest osast, keskosast ja obeliskist. Väga lihtne, kuid kõrge professionaalsusega tehtud töö. Mälestussamba keskosa esi- ja tagaküljel on tekst (halvasti loetav): Baron Dirolus v. Dellingshausen/geb. 5. okt 1827/gest. - 1896/Dem Andenken/
Adina v. Dellingshausen/ geb. nov. 1837/ gest. dets. 1912

Rajatud 19.s. lõpul

Kaitsevööndi ulatus

Mälestisele ei määrata eraldi kaitsevööndit, kuna mälestis asub Aaspere mõisa pargis (reg. nr. 15627), mis on mälestisena kaitse all.