Mälestise nimi Maal «Suvine saanisõit», 19. saj. (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal.

Kunstimälestisena muinsuskaitse all 1978. aastast.

Autor, valmistamise koht: tundmatu meister, A. Heina oletusel pärit Riiast
Dateering: žanrimaal on stilistiliselt dateeritav 1770-80.aa
Mõõtmed: raamiga ca L 77 H 56 cm, raamita L 71,5 H 50 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Satiirilises laadis stseen kujutab endast seltskonda, kes on sõitmas suvises linnalähedases maastikus ornamentidega kaunistatud saaniga. Valgel hobusel piitsaga ratsanik juhib saani, milles istuvad daamid kannavad kõrgeid soenguid ja kroogitud kleite, saani taga teenijanna figuur. Kompositsiooni tausta moodustavad väikeste perspektiivivigadega edasiantud arhitektuuridetailid ja linnavärav. Maalil kujutatud isikute rõivastus ja soengumood on dateeritav 18. sajandi lõpupoolde (täpsemalt 70-80-ndatesse aastatesse). Maali tagaküljel olevad invent. tähised vajavad täpsustamist (S. Simson, 02.10.2014)