Mälestise nimi Haljala kirikuaia kabel 2
Ehitisregistri ehitis kabel 2 (120316221)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Klassitistlikus stiilis kabeli näide.

Mälestise kirjeldus

Suursugune klassitsistliku stiilis kaheksakandilise põhiplaaniga krohvitud kabel. Pealt kuppelkatusega katusekatteks on valtsitud vaskplekk Katuse keskosas kõrgendatud keskosa mis lõpeb kuuli ja ristiga. Räästa alla lai krohvikarniis. Kõikidel külgedel kahel pool pilastrid . Sokkel krohvitud

Haljala kirikuaia kabel 2 on ehitatud perekond v. Brevernitele.
Kabel on restaureeritud 1990-natel aastatel. Remont-restaureerimistöid tehti Haljala kohoosi poolt kuni 1991. aastani.
Kabelist oli säilinud müürid ca 90% ulatuses, algupärast krohvi ca 10%. Katus oli avariilises ehitustehnilises olukrras. Katuse puitkandekonstruktsiooni taastamisel lähtuti pehkinud algupärastest konstruktsioonidest. Katus kaeti valtsitud vaskplekiga. Seinad krohviti ja värviti.