Mälestise nimi Lillebergi talu elamu

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Talukompleks, Elamu, Elumaja, Ehitiste liigid, Elamu, Taluelamu, Elumaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Maa-arhitektuuri hea näide.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on L-kujulise põhiplaaniga tõenäoliselt rõhtpalk hoonega, mida katab tumedaks värvitud laudis. Avade ääreliistud, nurgalauad ja aknaraamid on värvitud valgeks. Aknad on küllalt suured ja enamjaolt 6 ruudujaotusega. Lõuna pool asub veranda, millest kirdepoole hoovi jääb väike terrass. Katus on rookatus, hoovi pool katuses ümarkaareline uukaken. Korstnad uuendatud.

Mälestise ajalugu

Ümber ehitatud 19. saj lõpust pärinevast talumajast 1936.aastal arhitekt Erika Nõva projekti järgi. 2001. a vahetati rookatus uue rookatuse vastu.

vt. kaardil LISA 1 Mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piir.