Mälestise nimi Arbavere mõisa peahoone

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Kaarel Truu

Piirkonna klassitsistliku puithärrastemaja näide mõisaansamblis.

Mälestise kirjeldus

Keskmise suurusega klassitsistlik ühekordne puithoone, millel lakatube otstel. Hoonet katab eterniit (S- kivi asendati 60-ndate lõpul) poolkelpkatus. Katusel esifassaadis 2, tagafassaadis 1 katuseaken. Seinad kaetud laiade rõhtlaudadega, nurkadel kvaaderlõikega kattelaud. Parema tiiva all kelder. Esifassaadi keskel on väike puitpalkon, kaetud lameda viilkatusega. Palkoni aknad olnud tiheda, keeruka ruudustikuga, viilus ümaraken, akende all ja peal karkassi prusside vahel rombidega kujundatud ehispaneel. Ka tagafassaadis väike palkon, mis aga algse ilme kaotanud. Hoone siseruumid anfilaadsed, saal suur ja omab peegelvõlvi. Saalis väljatulnud maalingud. Hoone on väikese vaheehituse abil ühendatud väikese tiibehitusega, mis asetatud risti põhikorpuse pikiteljele. Kujundus kordab põhihoonet, v.a. teda kattev laast viilkatus. Tiibhoone madala soklikorrusega. (mõisate esialgne ülevaade. 1977)

Ehit. 18.s. lõpul, tiibhoone 19.s. II poolel, veranda 19.s. lõpul.