Mälestise nimi Hulja mõisa peahoone

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Raili Uustalu

Omapärase ehitusnäitega härrastemaja

Mälestise kirjeldus

Pikk, sopiline kivihoone, mis on kujunenud mitme hoone liitmisel. Vanim järk on ühekorruseline, kõrge sokliga hilisbarokne poolkelpkatusega paekiviehitis, mille fassaadi keskel on madal kolmnurkfrontoon, selle W-poolse otsaga liitub 2-korruseline vaheehitus ning sellega omakorda pikk madalam aidakorpus. Varem oli põigiti liituv juurdeehitis ka mõisahoone O-tiival ning vaheehitiste kõrgemad tornilaadsed osad olid telkkiivritega. Interjöörid on valdavalt ümber ehitatud, üksikuid rokokookujundusega siseuksi on säilinud vanemas osas.

Mälestise ajalugu

Ehitatud 1779, millele otsekui kohaliku mõisaehituse arengut läbi järgnevate aegade demonstreerimiseks on ida-läänesuunaliselt järk-järgult liidetud uusi hooneosasid, kõik on ka dateeritud

vt. LISA 1 Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid.