Mälestise nimi Hulja mõisa park

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Piirkonna ajastu tüüpilise mõisaansamblisse kuuluva pargi näide

Mälestise kirjeldus

Mõisa park on keskmise suurusega. Härrastemaja ette jääb avar 4-nurkne väljak sissesõiduga paremalt ning selle ümber ringtee. Puuderühmad paiknevad vabalt sissesõidupoolsel küljel ja kõrvalhoonete vahel. Väljakul on elanike peenramaa ja iidsete puude alla on rajatud korvpalliplats. Tihedama istutusviisiga on peahoone tagune ala, valdavalt grupeerimata saared, pärnad, vahtrad, sanglepad. Pargi ilme määras enne arvukas kanalite ja allikatiikide süsteem, mis nüüdseks on kuivanud ja vaid ähmaselt tajutav. Põhiliselt saarepuu alleede fragmente leidub ka mõisani viival maanteel.

Rajatud juba 18.s. lõpul regulaarstiilis. Vabakujunduslik park rajatud 19.s. lõpul.

vt. LISA 1 Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid.