Mälestise nimi Kihlevere mõisa peahoone

Menetleja: Maastikuarhitekt, Raili Uustalu

Hilisbarokse härrastemaja näide mõisaansamblis

Kirjeldus

Hilisbarokne kompaktne 2-korruseline poolkelpkatusega kivimaja. Esifassaadi keskel on suhteliselt kitsas 3-korruseline risaliit, aiafassaadi keskel oli sammastele toetuv rõdu. Räästa all lai karniis, nii I korruse peaaegu ruudukujulisi kui ka II korruse kõrgeid aknaid piiravad lamedad krohviäärised. Siseplaneering on telgsümmeetriline: võlvitud alumisel korrusel majandusruumid (algselt ka mantelkorstnaga köök), II korrusel anfilaadselt reastatud esindusruumid; osaliselt on säilinud algset sisustust (fuajeetrepp jne.)

Ajalugu

Kihlevere mõisa tunti kuni 18. saj. alguseni rohkem Kondese, Köndese nime all. 15-16 saj. rajatud mõis rändas Hastfere pere liikmete ja A. Thiesenhuseni kaudu Lode perekonnale, järgnevalt ka mitmd eri omanikud, 19. saj. II p. Stackelbergide omanduses kuni 20 saj. alguses mõisa võõrandamiseni. Saksa okupatsiooni ajal jagati 37 asuniku vahel, hooned hakkasid lagunema. Kasutati ka nõukogude sõjameeste haiglana. Lõpuks Viitna sovhoosi käsutuses on hoones asunud Läsna kultuurimaja filiaal, raamatukogu, kauplus, söökla, korterid; säilinud kõrvalhooneid kasutati ladudena. Praegune härrastemaja on ehitatud 18.s. IIp.

EAA F 3724 n 4 sü 1585 Kihlevere ja Hõbeda mõisate vahelise piiri plaan 1860. a.

- Jaapani kõrgklass Kadrinasse / Kihlevere mõis