Mälestise nimi Kihlevere mõisa park

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Piirkonna ajastu tüüpilise segastiilis pargi näide

Mälestise kirjeldus

Park on keskmise suurusega, peahoone ees- ja tagaküljel sümmeetriline, idapoolne osa vabakujunduslik. Ovaalsel ringteega ümbritsetud esiväljakul kasvab mitu suuremat puuderühma- vahtrad, saared, tammed. Esiväljaku peaks liigendama jalgtee, kuid seal asub puude vahel lagunenud puumaja ning üldse on kogu park võsastumas ja kehvas seisus. Paremal moodustub pärnadest allee ja seal on ka avar väljak, mille kõrvalt peaks algama kunagine eriliselt range sümmeetriaga allikatest kujundatud tiigivöö. Peahoone tagaküljel on läätspuudega kõrgendik vaatega tagaväljakule, mida ümbritsevad üksikud suuremad puud. Selle väljaku ja paremalt kulgeva tiigivöö taga asub parkmets. Nagu öeldud on kogu park võsastunud ja tiikidest järel vaid kuivanud sängid, kindlasti vajaks see suur tähelepanu ja mitmekülgset hooldust.(Pargiankeet,2002)

Regulaarpark rajatud 19.s. algul. vabakujunduslik 19.s. II p.