Mälestise nimi Neeruti mõisa peahoone
Ehitisregistri ehitis mõisahoone (108003175)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Raili Uustalu

1. Esimene juugendstiilis ehitatud mõisahoone Eestis.
2. Juugendi varajast maalilist faasi esindav mõisahoone

Mälestise kirjeldus

Ilmekamaid juugendstiilis ehitisi. Ebasümmeetriline, mansardkatusega hoone. Hoonel arvukalt voluutjalt kumerduvaid frontoone ja S-tiival imposantne 30m kõrgune vaaterõduga torn. Ka enamikus detailides - aknad, suure klaasitud kaaravana kujundatud peasissekäik, on rõhutatud vormikumerust. Akende madalatele ääristele liituvad dekoratiivsed pritskrohvpinnad. Ruumiplaneering on ebakorrapärane. (Neeruti mõisa ajalooline õiend, 1979)

Mälestise ajalugu

1878 rajatud ühekorruselist hoonet laiendati 1903-06 pärat üleminekut Peterburi suukaupmeeste Kirschenite valdusse.
(Neeruti mõisa ajalooline õiend, 1979)