Mälestise nimi Neeruti mõisa karjalaut 1

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Kaarel Truu

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Laut, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Laut, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Piirkonna ajastu hoone tüübi näide mõisaansamblist

Mälestise kirjeldus

Karjalaut tööhobuste tall ja ait paiknevad kastellselt. Hoone hooletult laotud viilkatusega raudkiviehitis. Laiadel otstel on
(tänaseks kinni laotud) kolm tellistega piiratud kaarava.
(Neeruti mõisa ajalooline õiend, 1979)

Ehit. 20.s. algul.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 lg. 3 moodustab kinnismälestise kaitsevööndi 50 meetri laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates, kui mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole ette nähtud teisiti. Antud hoone asub osaliselt riikliku kaitse all oleva Neeruti mõisa pargi kaitsevööndis.