Mälestise nimi Undla mõisa park

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Raili Uustalu

Piirkonna mõisaansamblisse kuuluva pargi näide.

Mälestise kirjeldus

Põhiliselt härrastemaja esifassaadi ees olev keskmise suurusega (5,5ha) Loobu jõe paisjärveniulatuv kaheosaline park, mille jõepoolne osa on vabaplaneeringuga parkmets, häärberipoolses osas on fragmentidena aimatav regulaarne alleede süsteem. Jõepoolsesse parkmetsa on ehitatud hooned ning pargi osa rikutud. Jõgi pargi kohal on paisutatud ja seal on paisjärv. Peahoone ees väike poolkaarekujuline väljak, kust avaneb jõeni kitsas välude süsteem, avardudes jõe kaldal üksikute puudega väluks. Pargi regulaarses osas on mõneti jälgitavad ruudukujulised lagendikud ja neid diagonaalselt läbiv siht (peahoonest lähtuv). Peahoonet ümbritsevad sirelirühmad, ka puudesalku tihendavad dekoratiivpõõsad, põhiliselt lumimari ja enelaliigid. Puudest on enam vaher, tamm, pärnad (alleedes), saar, üksikud kuused annavad igihaljast rohelust. Grupiti kuused ja lehised. Veel künnapuid, nulg, mände, jõe ääres remmelgaid, hobukastanid. Kadrina tee ääres keskealine nuluallee. Vanem majandushoonete vaheline väljak on puudeta.
Park on suhteliselt heas korras.
(pargiankeet, 2003)