Mälestise nimi Maal «Tartu vaade õitsva aiaga», A. Johani, 1936 (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal.

Mälestise kirjeldus

Andrus Johani (1906-1941) maal “Tartu vaade õitsva aiaga” 1936. aastast on tuntud Pallase maalikooli esindja tolle perioodi loomingule iseloomulik töö. Maal on tõenäoliselt valminud 1936. aasta kevad-suvel enne kunstniku Pariisi-sõitu, sellel kujutatud meeleolukas Tartu äärelinna agulimiljöö leiab kunstniku poolt ka teistes tolleaegsetes maalides korduvalt kujutamist. Teostusele on omane skitseeriv pintslikäsitlus ning õrn valgusküllane koloriit (koost. Pia Ehasalu).

Mälestise ajalugu

Töö on olnud eksponeeritud 1956. aastal Tartu Riiklikus Kunstimuuseumis toimunud Andrus Johani 50. sünniaastapäevale pühendatud memoriaalnäitusel. Kunstimälestisena muinsuskaitse all 1978. aastast.

Autor, valmistamise koht: Andrus Johani
Mõõtmed: ca 59 x 71 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Kunstniku signatuur ja daatum maalil all paremal: A Johani 36.
Tagaküljel ülal alusraamil vasksilt, millel tekst kahes reas nii eesti kui vene keeles: "TARTU VAADE ÕITSVA AIAGA", selle all tekst: "ÕLI 1936 MASLO (vene k.)". Alusraami põikpuul keskel punase pliiatsiga käsitsi kirjutatud "Sirp ja Vasar".