Mälestise nimi Laekvere koolihoone

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Piirkonna silmapaistev hoone.
Iseloomustab 20.saj. esimese poole ehituslikke suundumusi, materjalikäsitlust ja tehnilisi võtteid. Laekvere koolihoone kuulub maakivist hoonete kompleksi, mis moodustab Laekveres ühtse ja mõjusa ja omapärase arhitektuuriga asulakeskuse dominantse tervikansambli, mis on seotud asula kujunemise ja kohaliku ühistegevusega.

Kirjeldus

Osaliselt kahekorruseline, osaliselt mansardkorrusega, tahutud maakividest seintega ja plekk-katusega hoone. Hiljem lisati põhikorpusele ühekordne silikaattellistest juurdeehitus.
Hoonet iseloomustavad dekoratiivse pinnakujundusega maakivist müür koos tsementkivist detailidega ( nurga-ja karniisikivid ja avapiirded). Säilinud on algupärase ruudujaotusega aknad.
Portaalilaadselt kujundatud peauks ja selle kohal olev rõdupiire on olulised arhitektuurielemendid.

Laekvere koolihoone on ehitatud 1930- 1931

Laekvere kooli ehitustegevus algas 1930.aasta kevadel ja 1931. septembris maja pühitseti. Suulise pärimuse kohaselt oli koolihoone projekteerijaks arhitekt Väli.
1970. a valmis koolimaja juurdeehitus. 1986. a. toimus koolimajas komplektne kapitaalremont, mille käigus teostati mitmeid sisemisi ümberehitusi. Maja viidi üle keskküttele, ehitati vesivarustuse ja kanalisatsiooni süsteem

- Laekvere põhikoolis lõpeb võimla remont