Mälestise nimi Laekvere ärihoone
Ehitisregistri ehitis Ärihoone (108005150)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Piirkonna ja ajastu silmapaistev näide. Lõhutud maakividest hoone.
Laekvere ärihoone kuulub hoonete kompleksi, mis moodustab ühtse ja mõjusa ning omapärase arhitektuuriga asulakeskuse dominantse tervikansambli, mis on seotud asula kujunemise ja kohaliku ühistegevusega

Mälestise kirjeldus

Ühekorruseline, lõhutud maakividest hoone. Murtud kelpkatus on kaetud valtsitud tsementkiviga. Hoone nurgad ja avade servad on laotud kvaliteetsest tahutud raidkivist. Avatäited on enamuses uued ainult kolmel aknal on säilinud algne ruudujaotus.

Laekvere ärihoone on ehitatud 1925-1926.

Ärihoone valmis Laekvere keskuse maakivist hoonetest esimesena. Selle ehitas Laekvere Tarbijate Ühistu "Talupoeg". Maja projekteeris Eesti Tarbijate Kooperatiivi tehnikaosakonna juhataja Jürisson. Rahvamaja tarbeks ehitati hoone II korrusele vaid suur näitelavaga saal. Ehitajaks oli Peipsi äärest Piirikülast pärit ehitusettevõtja Fomin oma ehitusbrigaadiga.
Laekvere ärihoone käekäik on sõltunud algusest peale sellest, kuidas läks vallal ja kuidas edenes tarbijate ühisuse tegevus.
Hoonet kasutatakse tänase päevani kauplusena.