Mälestise nimi Laekvere meierei

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Raili Uustalu

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Meierei, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Piirkonna silmapaistev hoone.
Iseloomustab 20.saj. esimese poole ehituslikke suundumusi, materjalikäsitlust ja tehnilisi võtteid. Laekvere meierei kuulub maakivist hoonete kompleksi, mis moodustab Laekveres ühtse ja mõjusa ning omapärase arhitektuuriga asulakeskuse dominantse tervikansambli, mis on seotud asula kujunemise ja kohaliku ühistegevusega

Mälestise kirjeldus

Meierei on tahutud maakividest , kõrge murtud kelpkatusega hoone. Hoone on osaliselt ühe ja osaliselt kahekorruseline. Katusekatteks on terasplekk.
Avatäited on puidust. Aknad ja uksed on osaliselt välja vahetatud erinevate remonttööde käigus. Akende ja uste sillused on erineva kujuga, avade küljeraamistused on laotud erineva kujuga tsementtellistest. Dekoratiivne räästakarniis on laotud tsementtellistes.

Laekvere meierei on ehitatud 1931-1932

Ehitajaks oli Peipsi äärest Piirikülast pärit ehitusettevõtja Fomin oma ehitusbrigaadiga.
Laekvere meierei remonditi 1970- ndate teisel poolel ja võeti kasutusele Laekvere kolhoosi kontorina (1978-1990).
1991. aastast on hoone kasutuses vallamajana.

-Rakvere jäätmejaama rajamine lükkus edasi / kaitsealused hooned