Mälestise nimi Laekvere pritsikuur
Ehitisregistri ehitis Laekvere pritsikuur (120276967)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Märksõna(7)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Tuletõrjedepoo, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Piirkonna ja ajastu silmapaistev näide. Lõhutud maakividest hoone.
Pritsikuur kuulub hoonete kompleksi, mis moodustab ühtse ja mõjusa ning omapärase arhitektuuriga asulakeskuse dominantse tervikansambli, mis on seotud asula kujunemise ja kohaliku ühistegevusega

Mälestise kirjeldus

Pritsikuur on ühekorruseline viilkatusega põllukividest hoone, katusekatteks ilmselt algselt olnud pilpakatus.
Akende ja uste sillused on sirged ja betoonist valatud, vaid avade küljeraamistused on laotud tsementtellistest. Puudub dekoratiivne räästakarniis, on vaid betoonist valatud sileda ribana lõpetus viiluserval ja külgseinte kõrguselt.
Aknad on keskel jagatud rõhtpulgaga kaheks osaks. Mõlemal osal on kaks kolmeruudujaotusega poolt. Seega on aknal kaksteist ruudujaotust. Ustel on sisamine püstlaudis ja põõnad algupärased. Väikesel otsafassadi uksel on välimine kalasabaludis ka originaal.
Katuseräästa kõrguselt algab hoone kirdenurgas puidust kahekorruseline torn, mis lõpeb kolmanda (balustraadiga) korrusega. Selle torni avatud kolmandal korrusel on algusest peale olnud lippuvarras.

Laekvere pritsikuur on ehitatud 1934-1935.

Pritsikuur valmis Laekvere keskuse maakivist hoonetest viimasena. Selle ehitas Paasvere valla Vabatahtlik Tuletõrjeühing Salutaguse tee nurgal olevale maatükile. Pritsikuur ehitati seni suurte hoonete ehitamisest ülejäänud põllukividest. Ehitajaks oli Peipsi äärsest Piiri külast pärit ehitusettevõtja Fomin oma ehitusbrigaadiga.

-Rakvere jäätmejaama rajamine lükkus edasi / kaitsealused hooned