Mälestise nimi Muuga mõisa park

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Raili Uustalu

Tähelepanuväärselt hea kompositsioonilise ülesehitusega maastikupark.

Mälestise kirjeldus

Keskmise suurusega (5-6ha) pargi kompositsioon põhineb avaratele lagendikele ning pikkadele perspektiivvaadete süsteemile. Selgelt on tuntavad selgeltpiiritletud osad nagu maastikupargile omane.
Pargi läänepoolne osa baseerub peahoone esisele ringteega piiratud avarale aasale kuhu koonduvad kolm vaatesihti: esimene härrastemaja eest pargivärava suunas, teine mõisa suunduva puiestee poole ja kolmas üle põldude edelasse. Peahoone tagune pargiosa jätab hoone juurde lageda, osalt laskuva reljeefiga välu, mis kaugemalt piiratud tiheda istutusviisiga kõrge puistuga. Kaguosas on haljastus rõhutatult vabaplaneeringuline, oluline on siin avar vaatesiht kellatornile ning tiikidele (kaevatud 1871) mille ääred kuuskede abil kontrastselt liigendatud.
Liigirikkuselt tagasihoidlik (35 liiki)

Rajamisega olevat C. T. von Neff alustanud 1868. pargikavandi olevat teinud ta ise.