Mälestise nimi Muuga mõisa küün

Seisund: varemestunud

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Raili Uustalu

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Küün, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Küün, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Muuga mõisa kompleksi kuulunud küün.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, algselt viilkatuse ja krohvitud fassaadiga maakividest küün. Hoone paikneb mõisasüdamest edelas esifassaadiga mõisa viiva tee poole. Avad paiknevad sümmeetriliselt ning avatäited on algselt olnud puidust. Esifassaadi keskmes on suur segmentkaarse sillusega ukseava. Sellised avad on ka hoone otstes esifassaadi poolsetes servades. Tagaküljel on kolm sümmeetriliselt paiknevad ümarkaarse sillusega aknaava. Hoone nurkades on tahutud plokkidest pilastrid. Ümberehitustega on tõstetud seinte kõrgust, mille käigus on hävinud algne katus ja interjöör. Küün paikneb ca 1 km kaugusel mõisasüdamest. Paarsada meetrit põhjapoole jääb mõisa tuulik koos möldrimajaga.

Mälestise ajalugu

Esimesed teated mõisa kohta on 1526. aastast, kui see kuulus Pirita kloostrile. 17. sajandi esimesel poolel olid mõisa omanikud Ungernid, alates sajandi keskpaigast kuni 18. sajandi lõpuni Manteuffelid. 1860. aastal omandas mõisa baltisaksa kunstnik Carl Timoleon von Neff (1804-1877), kelle perekonna valduses püsis mõis kuni teise maailmasõjani. Peahoone valmis aastatel 1866-72 C. T. von Neffi enda projekti järgi koostöös mitmete Peterburi tuntud arhitektidega. Mõisa küün on tõenäoliselt ehitatud 19. sajandi teisel poolel üheaegselt karjakastelliga. Küün ehitati Nõukogude perioodil ulatuslikult ümber. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Münkenhof.