Mälestise nimi Salla mõisa peahoone
Ehitisregistri ehitis koolimaja (108034237)

Inspektor: Muinsuskaitseameti järelevalveosakonna juhataja, Peeter Nork

Varaklassitsisliku perioodi mõisahoonete tüüpiline näide.

Mälestise kirjeldus

18. saj lõpus ehitatud kõrge kelpkatusega 2-korruseline kiviehitis. Hoonel on profiilne räästakarniis, selle all guttadega ehisvöö. Nii esi- kui tagafassaadil nõrgalt eenduva keskrisaliidi kohal väike kolmnurkfrontoon, risaliitide alaosa on rusteeritud. I korrus on võlvitud (2 pikisuunalist silindervõlvi), II korruse ruumid paiknesid algselt anfilaadselt. Säilinud on meandermotiiviline trepivõre ja ühes ruumis ornamentaalne krohvdekoor.(Eesti arhitektuur 3).

Esmateated mõisast pärinevad 1479. aastast. 16. sajandil oli omanikuks Johann von Plettenberg.
Peamiselt 18/19 saj vahetusel kujunenud mõisaansambli peahoone. Suuremad ümberehitused 1880-a Rakvere ehitusmeistri F. Modi juhtimisel. 1924.a toimus suur tulekahju kus hävis hoone katus ja said kannatada II korruse laetalad. 1960-70 on olemasoleva plekkkatuse peale paigaldatud eterniit. hoone välisilme punakas toon on saadud 1980 paiku.
1994-1995 vahetati katusekate Rannila plekkkatuse vastu.
Viimane aadlisoost omanik oli Ernst Alexander von Harpe.
Alates 1921. a. töötab mõisas Salla Põhikool Salla raamatukogu kolis Salla mõisa Salla Põhikooli hoonesse 1997. aastal

- Salla mõis tahetakse korda teha

Virumaa Teataja 05.08.2014, Eva Klaasi artikkel "Salla koolile öeldi hüvasti"