Mälestise nimi Rakvere mõisa ait

Seisund: restaureerimisel

Mälestise tunnus

Ainus kunagisest Rakvere barokkansamblist säilinud hoonetest. Stiilsemaid kõrvalhooneid Eesti 18.s. mõisaarhitektuurist.

Kirjeldus

Pikk, ühekordne krohvitud paekivihoone. Fassaadiga hoovi poole. Kaetud kõrge praeguseks väljaehitatud kivist kelpkatusega, mille räästa all lai profileeritud karniis. Fassaadi keskosa rõhutab keskrisaliit, mille kõrge kolmnurkfrontooni, viiluväljas rokokoo mõisaomanike vapp. Pealt kergelt ümarkaarsed aknad krohviraamistustega. Maja on osaliselt võlvitud ja kellerdatud.

Ajalugu

Vilja-ait ehitati 1760. aatatel. 1960. ndatel ehitati aida loodekülge väike puidust elumaja. 1990. ndatel . ehitati hoone arh. M.Tääkeri projekti järgi ümber teatri vajadusi silmas pidades.
2002.a. toimus majas tulekahju, mille kahjud küll restaureeriti.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestisele eraldi kaitsevööndit ei määratleta, kuna mälestis asub Rakvere vanalinna muinsuskaitsealal reg.nr. 27012