Mälestise nimi Rakvere frantsisklaste kloostri müürid

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Klausuur, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Klooster, Klausuur, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Mälestise tunnus

Üks Eestimaal keskajal tegutsenud neljast kloostrist. Säilinud on algupärased müürilõigud, arhitektuurne vormistus ja detailid.(täna pinnasega kaetud). Eestis oli keskaja lõpul 4 fransiskaani lkoostrit: Viljandi (1466) Lihula (1505), Rakvere (1508) ja Tartu naistertsikaaride ( klarisside) klooster (1514). Ajaloolise ehitusmälestise hoonestu jälgitav/vaadeldav kavatis, säilinud müüristik ning seda ümbritsev kultuurkiht arheoloogiliste leidudega.

Mälestise kirjeldus

Rakvere teatri parkla maaaluses osas on säilinud kloostri müürid, mis on laotud paekivist. Müürid on konserveeritud ja osaliselt vaadeldavad.

Mälestise ajalugu

Orduvägi saavutas 1502. aastal suure võidu venelaste üle Smolina lahingus. Selle auks kavatseti rajada klooster esialgu Rakverre. Ehitamise võttis ette frantsisklaste ordu, korduvalt püüti kloostri rajamist hoopis Tallinna üle viia, kuid tõenäoliselt otsustati viimase kindlal äraütlemisel 1506. aastal lõplikult Rakvere käsuks. Kloostri ehitust alustati 1508. aastal Teatrimäe eeslinnas (ühe võimalusena ka endise puidust ees linnakiriku köhale).
Tõenäoliselt otsustas asukohavaliku mitu soodsat tingimust - kõrvalt möödus elava liiklusega läänepoolne tee, Teatrimäe allikatest sai puhast vett ning idavallseljak ja ojaküljed andsid esmase kaitse. Tõenäoliselt oli siin juba mahajäetud maju, mida sai kloostri valmimiseni käsutada peavarjuna ning hiljem ka ehitusmaterjalina. Kloostri konvendihoone oli küllaltki suur ehitis, millele lisandusid majandushooned ning tõenäoliselt osalt juba olemasolevad käimistud idas ja läänes.
Usupuhastus ei mõjutanud 16. sajandi algul kloostrit tõenäoliselt kuigi oluliselt, sest klooster tegutses kuni Liivi Ordu tegevuse lõpuni. Tõenäoliselt hävis klooster ja asula põhiliselt venelaste vallutuste käigus 1559. aastal.
R.Treufeldt, Muinsuskaitse eritingimused)

Kaitsevööndi ulatust ei määrata, kuna mälestis asub Rakvere vanalinna muinsuskaitsealal nr.27012