Mälestise nimi Rakvere turuhoone

Menetleja: Maastikuarhitekt, Raili Uustalu

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Turuhoone, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Üks Eesti esinduslikemaid turuhooneid, mis paikneb väikelinna peaväljaku ääres, olles üks Rakvere arhitektuurilisi dominante.

Kirjeldus

Turuhoone on 2-korruseline ida- lääne suunalise ristkülikukujulise põhiplaaniga ehitis, mille idapoolses otsa kohal on põhja-lõunasuunaline kolmekordne torniga hoonemaht. Hoone jõuline liigendus on iseloomulik 1920. aastate arhitektuurilaadile. Domineerib kõrge kelpkatus, mida läbib horisontaalselt teise korruse müügisaali ülemine akenderiba, mis koos avarate kauplusakendega loob hoonest õhulise mulje ning rõhutab hoone horisontaalsust. Torn ja kaaristu hoone põhjafassaadil lisavad hoonele romantilise aktsendi. Kompaktse mahuga 2-korruselise hoone põhjaküljelt pääses esimese korruse lihakauplustesse, lõunaküljelt teisele korrusele avaratesse valguserikastesse toiduainetekauplustesse. Vaheseinad jagasid korrused äriruumideks, mille esiküljed olid varustatud allalastavate raudvõredega. Väiksemad tiibehitised põhjafassaadil olid mõeldud liharaiumiseks ja kalakauplusteks. Noone idaküljel massiivses tornis paiknes veereservuaar, torniga liituvas eraldi plokis olid korterid. Välisseinad ja kandvad vaheseinad on paekivist, vahelaed betoonist. Katusekate on algupärane valtsitud ja värvitud tsink-plekk. Välisarhitektuur on oma algupärase ülesehituse säilitanud, kuid hooldus-remonttööde käigus 1980. aastatel on osa aknaid ja uksi välja vahetatud. Algupärased aknad on säilinud teisel korrusel koos osaliselt säilinud sulustega. Katusekattena on säilinud originaal katusekatteplekk koos valmistaja tehase märgiga “Reval”.

Ajalugu

Ehitatud aastatel 1926-28 insener Ferdinand Adoffi projekti järgi. Hoonet on mitmes ehitusetapis vastavalt vajadustele ümber ehitatud ja täiendatud. Suuremad remonttööd viidi läbi 1980. aastatel.