Mälestise nimi Rakvere õpetajate seminari peahoone

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Raili Uustalu

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Õppekompleks, Õppehoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ehitati 1913-15.a.
Kujunes Tsaari-Venemaa kõige eeskujulikumaks kooliansambliks.

Mälestise kirjeldus

Ruumiprogramm on moodne, tehnoloogiaseadmed uudsed. Arvukad kõrvalhooned tagasid kooli sõltumatu funktsioneerimise.
Ansambli tuumikuks on kolm ühel joonel asetsevat mahukat hoonet: keskel 3-korruseline õppehoone, külgedel 2-korruselised abihooned. Neid ühendas algselt roosale krohvkattele valgega markeeritud järelklassitsistlik väliskujundus.
Valitsev on peahoone põhjafassaad, eriti risaliidina eenduv keskosa, seda kaunistavad I korruse rustika (ulatub ka fassaadi külgedele), sammas altaan peasissepääsuga, akendevahelised liseenid ja ehispinnad, III korruse neorenessanslikult ümarkaarsed saaliaknad, korrustevahelised karniisid, hammaslõikega katuse karniis ja selle kohal väike astmikfrontooniga atikarinnatis.
Õppehoone põhiplaan oli algselt H kujuline W-küljel iseseisev võimlaplokk.

Mälestise ajalugu

Rakvere õpetejate seminari hooned Piiri tn 8 ehitati 1913-1915 Rakvere Õpetajate seminari jaoks; autor Riia õpperingkonna arh. A.Gieselbasch.

Hilisemad kasutajad on hoone algset plaanilahendust ja üksikruumide funktsioone mõneti muutnud.
1954 ja 1961 lisati S-tiiva O-lõigu juurdeehitisi(katlamaja, garaazid, õppetöökodade maja.