Mälestise nimi Rakvere õpetajate seminari tiibhoone 2

Menetleja: Maastikuarhitekt, Raili Uustalu

Märksõna(8)

Ehitised, Kompleksid, Õppekompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ehitati 1913-15. Kujunes Tsaari-Venemaa kõige eeskujulikumaks kooliansambliks.

Kirjeldus

Ruumiprogramm moodne,tehnoloogiaseadmed uudsed. Arvukad kõrvalhooned tagasid kooli sõltumatu funktsioneerimise.
Ansambli tuumikuks on kolm üheljoonel asetsevat mahukat hoonet: keskel 3-korruseline õppehoone, külgedel 2-korruselised abihooned. Neid ühendas algselt roosale krohvkattele valgega markeeritud järelklassitsistlik väliskujundus.

Ajalugu

Rakvere õpetejate seminari hooned Piiri tn 8 ehitati 1913-1915 Rakvere Õpetajate seminari jaoks; autor Riia õpperingkonna arh. A.Gieselbasch.
Kõrge sokliga 2-korruselisesmajas peahoonest paremal on õpetajate korterid, soklikorruselon kooli saun ja pesuköök(1949 kohandati muu osa korrusestõpperuumideks.