Mälestise nimi Elamu Rakveres Pikk t 21

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Vanim Rakvere vanalinnas Pikal tänaval alles jäänud puitelamu, mille välisilme on säilinud suuremas osas algsel kujul. Üks väheseid 18. sajandi lõpust pärinevaid puitelamuid Rakveres.

Kirjeldus

1-korruselise poolkelpkatusega ja kellerdatud elamu õuepoolne vundament on maapinna järsu languse tõttu ida suunas kõrgem, võimaldades pääsu keldritesse hoovi avanevate uste kaudu. Katusekatteks on S-kivid, mis on paigaldatud 1980-ndate aastate ümberehituste käigus. Palkseinad on väljastpoolt kaetud horisontaalse laia voodrilauaga. Pika tänava poolne peauks on algupärane ja restaureeritud 1990. aastatel. Kahepoolsel aknaga tahvelustel on säilinud uksepiidad, piirdelauad, käepidemed, lukukarp, riivid ja hinged. Elamu põhjaotsaseinas on voodrilaudises loetav ukseava koht, kust pääses tänaseks lammutatud verandale. Algupärastel akendel on säilinud aknaluukide sulgurid, haagid, aknaraamid, aknalengid koos impostidega ja piirdelauad. Ristkülikulise põhiplaaniga hoone algne ruumijaotus oli sümmeetriline: kahel pool keskeset mantelkorstent paiknesid eluruumid.

Ajalugu

Ehitatud aastatel 1797-1798 kingseppmeister J.H. Schultzi tellimusel. 1860. aasta paiku tehtud ümberehitusega pikendati hoonet põhja suunas ca 4,5 m. Suuremaid ümberehitusi on tehtud peamiselt siseruumides, kus on lisatud vaheseinu ja lammutatud mantelkorstna kivimüürid. Lammutatud on ka maja põhjapoolses otsas asunud veranda. Pööningu põhja ja lõuna otsas ehitati aga välja korterid. Katuse remonttööde käigus on muudetud idapoolse fassaadi (kuivkäimlate osas) katuse kuju. Vana katusekuju on näha 1911. aasta ja 1920. aastate fotodel, mil ta oli viilkatusega. Viimase katusekatte vahetuse korras 1980-ndatel aastatel jäeti välja ehitamata läänepoolne katuse vintskapp. 1990. aastate keskel viidi sellel elamu näitel Muinsuskaitseameti poolt koostöös Rootsi Muinsuskaitsega läbi puitmajade restaureerimistööde koolitus, mille käigus restaureeriti maja Pika tänava poolse fassaadi lõunapoolne osa: remonditi alumine palgirida, värviti osaliselt voodrilaudu, restaureeriti aknaraame ja laoti ringi Pika tänava poolse katuse katusekivid.

Kaitsevööndi ulatus

Kaitsevööndit eraldi ei määrata, kuna arhitektuurimälestis asub Rakvere vanalinna muinsuskaitsealal reg. nr. 27012